Håndter en travl hverdag – forløb for medarbejdere
Håndter en travl hverdag – gruppeforløb over 8 uger
6 moduler af 2, 5 time pr. modul
Ønsker du at styrke dine medarbejder, så de bedre kan håndterer perioder med høj travlhed, da kan dette forløb være en mulighed.
Når en medarbejder ‘håndterer’ en travl hverdag, er det medarbejderne der har styringen og ikke opgaverne der styrer personen. Det betyder, at medarbejderne bibeholder overblik og en bæredygtig arbejdsrytme, samt en konstruktiv tilgang til fællesskabet.
Når medarbejderen håndterer travlhed er følelsen af at løbe bagefter ikke eksisterende. Det giver ro, glæde og mere overskud.
Hvad kan du som leder forvente af forløbet?
Du kan forvente at dine medarbejder formår at tage ansvar inden for 3 vigtige områder.
- Ansvar for egen tilstand: Bevidsthed om, samt handlekraft til at varetage en god egen tilstand. Evne til at melder tydeligt til og fra.
- Ansvar for fællesskabet: Medarbejder der bidrager til fællesskabet på en støttende måde, frem for en måde der virker drænende. Det betyder ikke, at medarbejderen nødvendigvis jubler hvis dagen er for presset, men at der ses realistisk på situationen.
- Ansvar for opgaven: Medarbejder der arbejder fokuseret med en opgave af gangen og dermed styrker egen kapacitet. Medarbejder der planlægger realistisk, så det er tydeligere hvad de reelt kan nå.
Elementer i forløbet
Hvert modul vil indeholde en træningsdel og en teori og refleksions del.
Træningsdelen indeholder vigtige redskaber til at kunne håndterer pres. Der vil indgå forskellige fysiske øvelser og åndedrætsøvelser der styrker opmærksomhed og koncentration, samt virker afspænde på krop og nervesystem.
Teoridelen vil behandle forskellige temaer, der handler om håndtering af travlhed, samt forståelse af hjernens og kroppens reaktioner under pres. Teoridelen tilpasses deltagernes behov.
Arbejde mellem modulerne: Det forventes at deltagerne mellem hvert modul træner de elementer der undervises i. Træningen behøver ikke at tage tid, men kræver opmærksom, samt mod til at gøre noget andet end personen plejer. Lederne informeres om hvilke øvelser medarbejderne træner.
Involvering af lederen
For at lederen kan støtte medarbejderne i erhvervelse af nye arbejdsrutiner og redskaber, da tilbydes lederen en kort introduktion til metoderne i forbindelse med forløbets opstart. Endvidere tilbydes en afsluttende samtale efter forløbet. Ovenstående tilbud indgår i prisen.
Ønskes en større forandring, da anbefaler vi dog at lederen/ledergruppen i forbindelse med Core Energytræning for medarbejderne, selv oplever effekten af Core Energys metoder. Det kan være gennem individuelle sessioner eller bedst ved at deltage på et Core Energytræningsforløb for ledere.
Det praktiske
Vi arbejder oven en periode, da det tager tid at blive bevidst om ukonstruktive vaner og arbejdsrutiner – og det tager endnu længere tid at indarbejde nye og gode rutiner.
I forløbet indgår forundersøgelse, hertil bruger vi spørgeskemaer udsendt til deltagerne samt samtale med lederne. Nogle uger efter endt forløb, laves en evaluering.
Pris for undervisning
Optimalt er der 10 – 14 deltagere på et hold. Ved flere end 10 deltagere, skal vi være to undervisere.
*Købes flere forløb gives rabat.
60.000* kr. + moms for 10 deltagere, med 1 underviser.
75.000* kr. + moms for 12 – 16 deltagere , med to undervisere.
*Prisen er incl. afspændende og fokusstyrkende lydfiler til brug hjemme og på arbejdet, Materiale til at afspænde kroppen og skabe bedre søvn. Efter endt forløb følger vi op på deltagerne for at støtte dem i fortsat anvendelse af redskaberne.
OBS! Er enkelte medarbejder på forløbet meget presset anbefaler vi at forløbet suppleres med et par individuelle sessioner.
Ekstra oplysninger om forløbet
Mulige temaer der undervises i
Temaerne afhænger af gruppens behov og kan være som følger:
- Forstå mekanismerne i stress, på individuelt plan og på organisationsplan.
- Lær at anvend krop og åndedræt som en ressource i hverdagen.
- Brug hjernen smart
- Sige fra/til /hjælp på en tydelig måde og føle at det er okay.
- Forstå vigtigheden af opmærksomhed og hvordan du skærper den.
- Styr dine tanke og slip bekymringer.
- Kend jeres ubevidste idealmedarbejder.
- Planlægning (tidsoptimist, tidsrealist, tidspessimist ) – og hvorfor det er vigtigt og hvordan gør du?
- Kend den kultur du arbejder i: Hvilke betingelser er ikke til at ændre på og hvad kræver det af dig som medarbejder og af jeres fællesskab?
- Hvad er vigtigt i dit liv og får du prioriteret det?
Hvorfor arbejde i en gruppe?
Når vi arbejder i grupper oplever deltagerne, at de ikke står alene, hvilket giver en kæmpe lettelse. De bliver hinandens støtte og hjælpere til at få indarbejdet nye og sundere arbejdsrutiner. Rutiner der gavner på det personlige plan og på trivslen i fællesskabet. Det betyder også, at deltagerne fremover vil stå stærkere når arbejdspresset i perioder stiger.
Forløbet er IKKE gruppeterapi!
Forløbet er et lærings og udviklingsforløb, indeholdende fysiske øvelser.
Som undervisere er det vores fornemmeste opgave at skabe et trygt og tillidsfuldt rum, der danner grundlag for en naturlig åbenhed, i gruppen.